ТРИДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ - 24, 25 и 26 март 2023г. СОФИЯ – ВИДИН – КАЛАФАТ – КРАЙОВА – СОФИЯ

3 дни / 2 нощувки
345 лв

Крайова е един от най-големите румънски градове, с население от почти 300 хиляди души. Намира се в румънската част на дунавската равнина – на почти еднакво разстояние между р. Дунав и южните склонове на Карпатите. Крайова често е наричана столица на Олтения (една от основните географски области на Румъния).През вековете е била голямо историческо и културно средище, а днес е динамичен град с бурен индустриален живот (заводът на „Форд“ се намира в града) и няколко университета. Една от най-красивите сгради в града е превърната в Музей на изкуството. Намира се досами центъра на града. Сградата е изградена през 1896 г. по планове на парижки архитект. Поради аристократичния си вид имението е приемало неведнъж румънското кралско семейство, а в край на 1939 г. дори е приютявала полското правителство, което по това време се намирало в изгнание.Сградата е свързана и с българската история. През 1940 година тук се подписва Крайовската спогодба, по силата на която Румъния по мирен път предава Южна Добруджа на България, а четири години по-късно, на 5 октомври 1944 е подписан своеобразен мирен договор между Югославия и България, с който се узаконява преминаването на българските военни през западната ни съседка. Пак по същото време в сградата живее и самият Йосип Броз Тито. Където и да ходите из забележителностите на Крайова, не забравяйте до стигнете до централния площад точно в 8 вечерта, когато започва светлинното и музикално шоу на фонтана там. А докато слушате класическата музика ще можете да наблюдавате невероятния замък, който приютява префектурата (областната администрация) и областния съвет.
ЦЕНА: 345лв.
Цената включва:
- транспорт с лицензиран автобус – тръгване на 24 март 2023г. в 06:30ч. от Руски паметник/ МВР – болница /.
- медицинска застраховка с покритие 5000 евро
- екскурзовод по време на пътуване
- 2 нощувки в хотел “Prestige Boutique Hotel Craiova”**** в стаи по 2 легла и собствен WC
- 2 закуски в хотел “Prestige Boutique Hotel Craiova”****
- екскурзии до гр.Видин / посещение на Крепостта Бабини Видини Кули, разходка и снимки в Крайдунавска градска градина /, гр.Калафат / град, с ранг на община, в Окръг Долж, регион Олтения, Румъния. Населението на града е 17 336 души.Пристанище на река Дунав. Наблизо са румънските острови Голям Калафат и Малък Калафат. Между Калафат и град Видин, България е изграден ферибот за железопътни вагони и автомобили, а от юни 2013 г. двата града са свързани и с пътния и железопътен Мост „Нова Европа“ ,гр.Крайова 
- туристическа такса, ДДС
- гранични, магистрални такси и паркинги
- туристическа програма по определения маршрут

БОНУС ОТ ФИРМАТА: Посещение на Museumul Trovantilor - природен резерват, който е превърнат в музей на открито. Това е защитена местност с невероятно много “живи камъни”- уникални и мистериозни скали, които могат да растат, да се движат и дори да се “размножават”.Резерватът се намира в централна Румъния, област Вълча. Тук природата е създала едни от най-изумителните каменни скулптури.В Румъния ги наричат “трованти”. “Тровант” е термин, използван често в Румъния. Той означава “циментиран пясък”.Учените предполагат, че са се образували преди много години вследствие на земетресение.

Те са намерили и обяснение за растежа на тровантите: камъните се увеличават по размер поради високото съдържание на различни минерални соли под повърхността си. Когато тя се намокри, тези химични съединения започват да се разширяват и да оказват натиск върху пясъка, което кара камъка да расте.Възможността за движение е причинена от водата, която увеличава обема на камъка от едната страна. Това позволява на камъните да се накланят и да променят позицията си. Скалите се движат само по няколко сантиметра.

А как се размножават?Това се дължи отново на водата. След като повърхността се намокри, на нея се появява малка подутина. С течение на времето тя нараства и когато теглото на новия камък стане достатъчно голямо, той се отделя от камъка- майка.Някои изследователите се опитват да разгадаят тайната на „живите камъни“, способни да се движат сами. Една от от последните версии за този феномен гласи, че тровантите представляват силициева форма на живот и от това следва, че може би са разумни.Лионският учен Ришар Демон твърди, че тровантите са способни да дишат, макар и много бавно – едно вдишване продължавало от три дни до две седмициМожело дори да се напипа пулсът на камъните, макар че за това се изисквала специална свръхчувствителна апаратура.

Необичайните свойства на тези камъни са известни на местните жители от преди повече от 100 години, но те не им обръщали особено внимание. Камъните били често използвани за строителни материали и надгробни паметници. Сега тровантите са вече защитени от закона.

Цената НЕ включва:
- входни такси за музеите – 4 лв. и около 30 леи
- разходи от личен характер
- доплащане за единична стая – 160лв.
- застраховка „Отмяна на пътуване”
- Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване", покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
Цената и всички условия по програмата са валидни само при набрана група от 40 плащащи пълната такса

принтирай

Цената и всички условия по програмата са валидни при 45 плащащи пълната такса.

Share

Коментари